keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Oppimisympäristöihin tutustumassa


Kävimme neljän opettajan, rehtorin ja sivistystoiminnanjohtajan voimin tutustumisretkellä Lappeenrannassa. Tavoitteena tutustua oppimisympäristöihin ja saada hieman kuulla heidän opetussuunnitelmastaan.

15.9.2016 tutustuimme Lappeen kouluun, jossa mieleenpainuvimpia oppimisympäristöjä keräsin kuvina. Kouluun on järjestetty erilaiseen oppimiseen soveltuvia tiloja monipuolisesti ja esteettisellä otteella. Kävely tilasta toiseen oli miellyttävää ja motivoivaa. Mielestäni erittäin onnistunut kokonaisuus, josta näkee, että toimivuus on ollut ensisijalla, viihtyvyyttä ja ulkonäköä unohtamatta.

Lappeen koulussa saimme kuvauksen heidän Prokoulu-toiminnasta ja ongelmanratkaisukeskeisyydestään sekä monesta muusta heillä toimivaksi koetuistaan käytänteistä. Joutsenon koululta oli myös opettaja esittelemässä heidän opetussuunnitelmaa ja toimintatapoja, joissa erityisesti korostuvat uuden opetussuunnitelmamme laaja-alaiset tavoitteet. Paljon uusia ajatuksia pohdittavaksi ja reflektoitavaksi.

Kaukaan koulussa pääsimme tutustumaan, miten jo olemassa oleviin tiloihin on luotu viihtyisä ja toimiva nykyaikainen, perinteistä koulurakennusta kunnioittava, oppimisympäristö. Itselleni vierailu toi nostalgisia tunteita, olihan Kaukaan koulu ensimmäisiä kouluja, jossa itse olen työskennellyt aloittelevana opettajana sijaistehtävissä, ( olisiko ollut 1997) sekä Lauritsalan Visan lasten jumppaohjaajana liikuntasalissa.

Iltapäivällä pääsimme vielä tutustumaan Kesämäenrinteen kouluun, jossa oppimisympäristöjen muutos on juuri käynnissä. Saimme myös seurata heidän oppilaskuntansa palaveria, jossa oppilaat itse kävivät rakentavaa keskustelua kännyköiden käyttämisestä ruokalan tiloissa. Loistava värien käyttö tiloissa ja positiivinen ilmapiiri, niistä on hyvä oppimisympäristö tehty.

Vierailut saavat aina tarkastelemaan omaa työtään uudessa valossa, joka on opettajan työssä mielestäni erittäin tärkeää. Maailma kulkee eteenpäin, joka asettaa vaatimuksia ajatuksien tuuletukselle ja näkökulmien löytämiselle. Mahtavaa, että mahdollisuus tällaiseen tiedon jakamiseen, vierailuun ja yhteistyöhön on rakennettu.

Muistiin kirjoittamiani asioita Joutsenon koulun esittelystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti