sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Makuaistista kuukauden teemaan: arvostamme erilaisuutta

"Vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely ovat yhteisön kaikkien jäsenten oppimista ja työskentelyä ja hyvinvointia edistäviä tekijöitä." 

Olen lueskellut perusopetuksen toimintakulttuuri kappaletta Opetussuunnitelman perusteista 2014 ja Sodankylän opetussuunnitelmasta 2016. Toimintakulttuuri kappaleessa korostetaan monipuolisia työtapoja, kokeilemiseen rohkaisemisesta, toiminnallisuudesta ja elämyksistä. Moniaistisuutta ja monikanavaisuutta pyritään edistämään tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen.

Nyt uuden opetussuunnitelman tullessa käyttöön olen erityisesti kokenut tämän toimintakulttuurin muutoksen, ja sen kokeiluun kannustavan ilmapiirin itselleni merkittävän motivoivaksi. Opetussuunnitelma antaa luvan opettajalle olla luova, (itsekritiikkiä unohtamatta). Siksi toteutin lomaa edeltävän viimeisen saksan tunnin makuaistia hyväksi käyttäen.


                                     


Opetussuunnitelma haastaa meidät opettajat myös siihen miten saataisiin oppilaat osallistumaan, tähän opettajaa motivoivaan luovaan prosessiin. Oppilaille "pallon" heittäminen on erittäin hedelmällistä, jonka sain kokea myös lomaa edeltävällä viikolla, kun koulussamme käynnistettiin kuukauden teema ARVOSTAMME ERILAISUUTTA.


Oli hienoa olla "kärpäsenä katossa tai oikeastaan opettajana luokan perällä", kun oppilaat itse aloittivat ideoinnin miten teemakuukauden sanoma saadaan näkyväksi. Oppilaat keksivät työhönsä, jopa toiminnallisenmuodon, sen kautta koko koulua yhdistävän työtavan. Mahtavaa viidesluokka!                                    
                                         

Myös valokuvanäyttely aiheesta on koskettava. Digitaitoja itselleni kartuttaen, en voinut olla tekemättä videota myös näyttelystä.  Kiitokset kuutosille!                                                         
                                                                                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti